• Claire Timmermans

Burn-out of bore-out: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Updated: Feb 3


Burn-out betekent letterlijk "opgebrand" zijn. Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk, psychisch en emotioneel uitgeput, waardoor je niet meer in staat bent om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin. Als tegenhanger van de burn-out waar een te hoge werkdruk en het langdurig blootstaan aan stress leidt tot overspannenheid en/of oververmoeidheid, zorgt de bore-out middels verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging voor hetzelfde resultaat.


Ziek worden door verveling, kan dat? Ja zeker, want liegen over de aard van en de hoeveelheid werk die je verricht, kan net zoveel stress opleveren als te veel hooi op je vork nemen. Verveling is taboe op de werkvloer, dus zal iemand met bore-out zal al snel strategieën ontwikkelen om dat te verbergen.

De symptomen van een bore-out zijn nagenoeg hetzelfde als die van een burn-out: lusteloosheid, slapeloosheid, oververmoeidheid, frustratie, irritatie, depressiviteit, sleur.


Maar wat is nu het verschil tussen een burn-out en bore-out ?


Als je boven gemiddeld perfectionistisch bent, ben je vatbaar voor een burn-out. Je wil anderen niet teleurstellen, je hebt moeite met het aangeven van grenzen en je voldoet graag aan verwachtingen. Daardoor raak je ongemerkt steeds iets verder verwijderd van wat je zelf belangrijk vindt. Als je voortdurend twijfelt over je eigen kunnen en bang bent om fouten te maken, veroorzaakt dat chronische stress. En als die stress blijft aanhouden, brand je uiteindelijk op.


Als je kampt met een bore-out heb je waarschijnlijk net zo weinig puf om naar je werk te gaan als iemand met een burn-out. Toch is er een wezenlijk verschil. Waar een burn-out een voedingsbodem vindt in een perfectionistische en onzekere persoonlijkheid, wordt een bore-out vaak toegeschreven aan externe factoren. Als je werk gedurende een langere periode weinig uitdagend is, ligt een bore-out op de loer. Het lijkt misschien relaxed om op halve kracht te functioneren, maar uiteindelijk kan het je zelfvertrouwen flink ondermijnen.


De juiste oorzaak vaststellen:

Het bestrijden van een burn-out vraagt een andere aanpak dan een bore-out. Daarom is het belangrijk dat de juiste oorzaak vastgesteld wordt, zodat de situatie op de juiste manier en voor de lange termijn opgelost wordt. Als je je verveelt heb je een andere aanpak nodig, dan wanneer je continu werkstress ervaart. Je zult dus andere acties moeten ondernemen om meer plezier in je (werk)leven te krijgen.


Bewezen effectieve behandelmethoden voor spanningsklachten en burn-out zijn gericht op de balans terugvinden, leren omgaan met stress en meer inzicht krijgen in het eigen vermogen om een terugval in klachten te voorkomen. Vaak gebeurt dit middels cognitieve gedragstherapie.

Leef je niet volgens je ware innerlijke drijfveren, vind je te weinig afwisseling en uitdaging op vlakken die je interesseren en/of doe je te weinig activiteiten die je voldoening en plezier opleveren? Maak dan eens kennis met counselling.

Counselling brengt je in dieper contact met jezelf, waardoor je ontdekt wat je echt wilt. Counselling richt zich veelal eerst op het stellen van doelen en vervolgens op het bereiken van die doelen.


Herken je je in bovenstaande symptomen van een bore-out of burn-out en heb je hier hulp bij nodig? Als online psycholoog en online counsellor bieden wij online cognitieve gedragstherapie en online counselling bij bore-out of burn-out klachten. Online therapie heeft veel voordelen ten opzichte van therapie in de behandelkamer en is bewezen even effectief.

Ben je geïnteresseerd in online therapie en onze behandelmogelijkheden? Bezoek onze website www.nostraforza.com en neem vrijblijvend contact op via ons contactformulier. Wij leggen je graag uit hoe we je kunnen helpen.Nostra Forza Counselling and Psychotherapy

email: info@nostraforza.com

Follow

  • LinkedIn online psycholoog
  • Facebook online psycholoog

Online therapie is niet geschikt voor u als u in crisis bent. Als u zelfmoord overweegt of denkt dat u het risico loopt uzelf of anderen schade toe te brengen, neem dan contact op met uw huisarts.

©2021 by Nostra Forza.